[O2] Nowa Octavia 2.0 FSI i kilka pytań eksploatacyjnych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fery
    Ambiente
    • 2006
    • 236

Kuwa piekne sliczne zajebiste . Miałem okazje poprowadzic poprzednie RS6+ zrobione w MTM niemcy ...550km To niejezdzi to fruwa
  • Jareczek71
    Drive
    S_OCP Member
    • 2005
    • 88

Witam
    jakiś czas temu dopytywałem się na Forum o spalanie silnika 2.0 FSI i dzisiaj już mogę się naocznie przekonać jak jest realnie. Kupiłem O2 2.0 FSI Liftback Elegance z paroma dodatkami (ESP, czujnik deszczu, fotochromatyczne lusterko). Octavką jestem po prostu zachwycony . Śliczniutkie autko. Wiem, że to nie jest jedynie słuszne TDI (nawet nie ma w spisie silników w profilu mojego 2.0 BVY) ale to autko czekało na mnie w salonie i było prawie dokładnie takie jak chciałem kupić. Przejechałem się najpierw 1.6 FSI i 1.9 TDI. No i jakoś mi ten dieselek nie leżał. Ale to może tylko skrzywienie spowodowane brakiem wcześniejszego kontaktu z dieslem. Octavka ma już przejechane ponad 4 tys. km (niecały miesiąc użytkowania) i mam kilka pytań:
    1. czy zmieniać olej teraz czy dopiero po 15 tys. /1 roku? w salonie mówią zmieniać i płacić za przegląd ale mam wrażenie, że chcą mnie naciągnąć na kolejne koszty
    2. jaki olej polecacie do tego silnika?
    3. wycieraczki trochę mażą - czy Aero muszą się jakoś ułożyć?
    4. czy na Forum jest jeszcze ktoś, kto ma O2 z takim silnikiem?

Pozdr.
    Jarek
    O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez Jareczek71
      dzisiaj już mogę się naocznie przekonać jak jest realnie
      NO I?!

nie ma w spisie silników w profilu mojego 2.0 BVY
      będzie!

1. czy zmieniać olej teraz czy dopiero po 15 tys. /1 roku? w salonie mówią zmieniać i płacić za przegląd ale mam wrażenie, że chcą mnie naciągnąć na kolejne koszty
      odwieczny problem, którego tutaj nie rozwiążesz, ja w takich sytuacja, jezeli są takie wątpliwości robie to co na pewno nie zaszkodzi - w tym przypadku wymieniam olej i temat zamkniety

3. wycieraczki trochę mażą - czy Aero muszą się jakoś ułożyć?
      nie
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• miecz
        Ambiente
        • 2006
        • 234

Jareczek napisz ile Ci pali? 10 z groszami (jak Niemcom z www.spritmonitor.de ?)

Szkoda - mojego silnika (2.0 TFSI) też nie ma w spisie (nie wiem jakie to trzy literki).

Z moich doświadczeń wycieraczki raz mażą, raz nie. Zależy od tego jaką "pastę" aktualnie rozsmarowują po szybie.

Komentarz

• Jareczek71
          Drive
          S_OCP Member
          • 2005
          • 88

Spalanie mojego 2.0 FSI:
          średnia z 4 tys. km.: 8,3
          przy predkości podróżnej 140 km/h: 8,2
          przy prędkości podróżnej 120 km/h: 7,2
          przy prędkości 90-110 km/h: 6,6
          miasto (niestety): co bym nie robił komp. podaje 12

Na autostradzie w Niemczech z 4 osobami i bagażem poszła 210 licznikowe (było 5.000 obrotów na 6 biegu) czyli jeszcze pewnie dałoby się wiecej ale jak dla mnie auto powyżej 200 trochę zaczęło myszkować po drodze. Wyprzedziłem parę BMW i kierowca jednego z nich chyba sie poczuł urażony bo potem dogonił mnie i pokazał, że może jechać więcej niz 140 (tyle jechałem na trasie). Autko cudnie się zachowuje do prędkości 180 km/h. Spokojnie tyle można jechać podróżnie po autostradzie. Jedzie po prostu jak po szynach. Strasznie mi się to podoba. Zawieszenie jest rewelacyjne ani za twarde ani za komfortowe. W aucie jest dość cicho - można rozmawiać bez podnoszenia głosu nawet przy wysokich predkościach. Silnika nie słychać z wyjatkiem dynamicznego przyspieszania. Warczy sobie wtedy tak dość metalicznie jak na moje ucho. Słychać głównie opony i powyżej 140 powietrze opływające auto.

Teraz już trochę emocje opadły ale nadal jestem autkiem zachwycony.

Jarek
          O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...

Komentarz

• miecz
            Ambiente
            • 2006
            • 234

No to pali ładnie. Mi w trasie może tylko raz poniżej 9 l/100 zeszło.
            W ogóle O2 to fajny samochód!

Komentarz

• look
              Drive
              • 2005
              • 73

Jareczek71, małe spalanie, takie wyniki spalania miała na benzynie moja O1 1.6 MPI, teraz pomykam na LPG, srednia ok. 10 litrów

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

co sie tyczy oleju to raczej zmienić wypada tylko nie jedż do serwisu ewentualnie nie wpisuj tego do książki . tylko że onie robią "serwis olejowy" i biorą za to ponad stówkę , tak więc zrób to u jakiegoś dobrego , czystego mechanika . wątek o olejach jest gdzieś w tym dziale , cofnij sie o 2-3 strony.
                spalanie super , właśnie mierzę moją po chipie i wcale dużo mniej nie będzie zdaje się( na trasie oczywiście) , no może moja trochę lepiej przyśpiesza :wink:
                jeżdziłem paskiem z takim sinikiem i był bardzo przyjemny , tylko że waliłem prawie do oporu bo nie musiałem się liczyć z paliwkiem

[ Dodano: Wto 15 Maj, 07 22:18 ]
                aaaaa....... WITAMY
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

miecz, Na pierwszej stronie dowodu rej masz numer nadwozia VIN w srodku bedzie napis 1Z, powyzej sa chyba 3 wiersze i tam sa tez litery, podaj mi na PW co to masz to pomysle jaki to kod silnika masz Bo w ETCE to wiem jakie sa, ale sa tez nowsze

[ Dodano: Sro 16 Maj, 07 08:25 ]
                  miecz, Uaktualnij profil
                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...